A fiam ajándéka

Ki ne ismerné az érzést, amikor a gyerek kirepül a családi házból, felnőtt lesz és elkezdi a saját életét járni. Saját gondolatokkal, véleménnyel, döntésekkel, és később pedig saját családdal egyaránt. Vannak olyan emberek, férfiak főként, akik negyven éves koruk környékén nagyon sokat változnak. Az én fiam is így volt ezzel, nagyon sok szempontból finomodott, aminek én személy szerint nagyon örültem is, egyetlen dolog azonban, ha lehet még keményebb lett a személyiségében, a büszkesége.

Én azt hiszem jól el tudtam fogadni, hogy ő már kirepült és saját élete van. Sosem próbáltam rátelepedni vagy erőszakosan befolyásolni az életét, esetleg ráerőltetni bármit, a tanácsomat – talán éppen ezért – viszont nagyon szívesen fogadta mindig is, egész gyerekkora óta. Most azonban kicsit erőszakosnak kellett lennem, mert láttam, hogy segítségre van szüksége, és azt is, hogy meg is találta a megoldást, de nem fogja felvállalni, mert túl büszke.

A felesége ugyanis rendelt magának egy heelgood terméket. Én eleinte nem is igen tudtam, hogy ez mit takar, majd rájöttem, hogy a cipőre kell tenni, pontosan a sarkára vezetés előtt, hogy megvédje attól, hogy a szőnyeg szétdörzsölje a sarkát vezetés közben. És hát a fiamnak pont ez a nagy problémája, nem csak az elegáns, de a lapos talpú, sportos cipőivel egyaránt. Mondtam is neki, hogy miért nem rendel ő is egyet? Mondta, hogy mert nőknek való. Én elmondtam a véleményem, hogy szerintem ez butaság, hiszen a férfiak talán sok esetben még többet vezetnek, mint a nők, de persze őt ez nem igazán érdekelte.

Még nem annyira felbosszantott, hogy megláttam a majdnem új cipője milyen állapotban van, hogy rendeltem neki egyet sutyiba, és oda tettem az autója ülésére azzal a kis cetlivel, hogy nem szoktam beleszólni az életébe, de ha csak titokban is, használja ezt a kis találmányt, mert a cipői és a pénztárcája is hálás lesz ennek a tettnek. És persze én is, hogy nem kell látnom a fiam ilyen állapotú cipőkben megjelenni.